door Joris Boddaert
Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.
Rottezicht
Lezers die deze rubriek een beetje volgen, weten dat ik dikwijls last heb van caféangst. Van de circa 620 kroegen in onze stad bezocht ik er slechts 30 procent. In sommige zaken durf ik geen stap binnen te zetten. Enfin, zoiets is niet uit te leggen. Ik wist van het bestaan van Rottezicht, want ik leerde in 1996 Ton de Heide kennen. Een joviale vent die toen café Odeon (Bergweg) bestierde. Hij vertelt mij op een dag trots dat hij ‘Rottezicht’ had gekocht. ‘Prima’, zeg ik, ‘vermoedelijk ligt dat cafeetje dan aan de Rotte.’ Ik vertel hem ook dat ik het onverstandig vind, zo’n tweede café. Een kapitein kan maar op één schip varen. Zo is het ook met kasteleins. Ik had een vooruitziende blik, want twee jaar later had Ton geen enkel café meer.
In het begin van het nieuwe millennium ontmoet ik een zekere Annemarie. Ik ben gecharmeerd van haar. Zij blijkt in Noord te wonen. Ik wil graag knus iets met haar drinken en zij stelt voor om in Rottezicht af te spreken. Het café ligt aan het Zwaanshals, nabij de rivier. Het werd een erg gezellige meeting. Kortom, ik ken nu het hoekcafé. Maar het bleef bij één keer.
In 2017 loop ik met mijn vaste fotograaf Ton Hermans opnieuw langs het Zwaanshals. Ton neemt een foto van het hoekcafé en dat was het. Ton is een prof, want zoals u ziet heeft hij de beide hoeken heel breed neergezet. Ik vind het een superfoto, en u begrijpt dat ik ‘m plaats in mijn nieuwe boek (deel 5 Rotterdamse Cafés). Het verhaal erbij moet u dan maar lezen. Het boek wordt 14 december a.s. gepresenteerd in een prachtig groot café. Maar ja, wie weet wordt de lockdown in november nog met twee maanden verlengd. Je weet het maar nooit. Nu ja, dat horen wij dan nog wel van onze Mark.
Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.